Skip to main content

Friese groep van de Tochtgenoten van Sint Frans

 Fonds
Identifier: NL-BwdADRKF-19

Dates

  • Creation: (1924) 1942 - 1995

Biographical / Historical

Geschiedenis

De Tochtgenoten van Sint Frans is een internationale christelijke beweging. Zij is van oorsprong katholiek, Franciscaans geinspireerd en (anno 2015) oecumenisch van aard. Zij bestaat uit zelfstandige nationale bewegingen, en de naam van de beweging verschilt per land. De beweging is ontstaan in 1927 in Frankrijk. Franse en Duitse jongeren namen deel aan een ontmoeting en probeerden de ellende van de Eerste Wereldoorlog te verwerken. Het ideaal was dat mensen uit verschillende streken en culturen elkaar beter zouden begrijpen. Er werd toen een tiendaagse voettocht georganiseerd, waarbij de naam 'Compagnons de Saint Fran├žois' ontstond.

In 1931 ontstond de beweging in Nederland. De Friese Groep van de Tochtgenoten werd in 1942 opgericht. Om precies te zijn op 19 april 1942, in Franeker.

De beweging functioneerde binnen het kader van de Franciscaanse Derde Orde.

Het tochtgenootschap werd gezien als een levenshouding: het leven als een pelgrimstocht. Om zich steeds bewust te zijn van het pelgrimsideaal werden op gezetten tijden wandeltochten georganiseerd: een maal per jaar (in de zomer) de zogenaamde 'grote tocht', en tweemaandelijks 'kleine tochten'. Tijdens de wandeltochten werd gezongen, de getijden werden gereciteerd en werd 's avonds een 'vreugdevuur' ontstoken. Daarnaast werden, in de vorm van 'kapittels', onderwerpen besproken die in verband stonden met het franciscaans leven.

Extent

0,250 m1

Language of Materials

Dutch; Flemish

Custodial History

Omvang

De omvang van het archief is 0,25 meter.

Bereik en inhoud

Het materiaal documenteert de periode van de oprichting en eerste jaren van de Friese Groep van de Tochtgenoten van Sint Frans. Interessant is dat een en ander zich afspeelt tegen de achtergrond en realiteit van de Tweede Wereldoorlog. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in mededelingen over tochtgenoten die te werk zijn gesteld in Duitsland en in aanwijzingen ten behoeve van de veiligheid tijdens wandeltochten.

Geschiedenis van het archief

Het archiefmateriaal is voornamelijk afkomstig van Henk Andela (1921-1987). Er is ook enig materiaal dat afkomstig moet van Piet (P.J.) Postma. Beiden waren vanaf het begin betrokken bij de oprichting van de Friese Groep van de Tochtgenoten van Sint Frans. Henk Andela was leider van de groep, en tevens belast met geldzaken. Piet Postma was 'troubadour' van de groep.

Verantwoording

Bolsward, ADRKF, Olga Minkema, ca. 2015.

Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Latin

Repository Details

Part of the Archief- en Documentatiecentrum voor R.K. Friesland Repository

Contact:
Grote Dijlakker 12
Bolsward 8701 KV Nederland
0515 336804